پروتونیک کاله پرو

افرادی که به دیابت مبتلا هستند، می دانند که می بایست میزان کربوهیدرات موجود در غذاهای مصرفی خود را در نظر بگیرند. اما واقعیت این است که غذاهای حاوی کربوهیدرات در افزایش میزان قند خون به یک شکل عمل نمی کنند. برای بررسی بهتر تأثیر غذاهای گوناگون بر میزان و سرعت افزایش قند خون از شاخص گلیسمیک و بار گلیسمیک استفاده می شود.

در خصوص شاخص گلیسمیک پیشتر مطلبی نوشته ایم که می توانید در اینجا به مطالعه آن بپردازید.


به طور خلاصه میتوان گفت که شاخص گلیسمیک عددی بین ۰ و ۱۰۰ است که هر چه این عدد بزرگتر باشد، نشان می دهد که ماده غذایی با سرعت بیشتری قند خون شما را بالا می برد. باید توجه کنید که شاخص گلیسمیک تنها در مورد سرعت افزایش قندخون به شما اطلاعات می دهد ولی در خصوص میزان افزایش چیزی نمی گوید. به همین منظور میبایست از بار گلیسمیک استفاده کرد. به عنوان مثال هندوانه از شاخص گلیسمیک بسیار بالایی در حدود ۸۰ برخوردار است که نشان می دهد با خوردن هندوانه قند خون شما به سرعت افزایش می یابد ولی باید توجه کنید که در یک وعده متوسط از هندوانه مقدار کمی کربوهیدرات وجود دارد و بنابر این مقدار بار گلیسمیک آن حددو ۵ است که عدد بسیار پایینی است. به همین دلیل برخلاف باور متداول، خوردن مقدار معقولی هندوانه برای افراد دیابتی بدون خطر است.

متخصصین علم تغذیه در خصوص نحوه استفاده از شاخص گلیسمیک و بار گلیسمیک در تنظیم رژیم غذایی نظرات گوناگونی دارند. برخی استفاده از این شاخص ها را برای تنظیم برنامه غذایی و کنترل میزان قند خون توصیه میکنند و برخی استفاده از آنها برای افراد معمولی جامعه را گیج کننده می دانند.

صرف نظر از تمامی مطالب گفته شده، به نظر میرسد استفاده از رژیم غذایی با شاخص گلیسمیک و بار گلیسمیک پایین برای افراد دیابتی به طور کلی مفید باشد و این افراد بهتر است اطلاعاتی در این خصوص کسب کنند.

 

50 تا از غذاهای رایج با مقدار GL و GI آن ها

در زیر شما 50 تا از رایج ترین غذاها همراه با شاخص قند خون و بارهای قند خون آنها آورده می شود تا شما درک بهتری از چگونگی پایه مواد غذایی و تاثیر آنها را در بدن خود داشته باشید علاوه بر این، شما می توانید اطلاعات پایه ای برای کمک به مدیریت قند خون از شاخص قند خون و بار گلایسمی رژیم غذایی داشته باشید.


جدول غذاهای دارای شاخص قند خون و بار گلایسمی

غذاها

گلایسمیک ایندکس

مقدار  GI

بار گلایسمی

مقدار GL

کیک اسفنجی، ساده

46

پایین

17

متوسط

نان شیرینی حلقوی سفید

72

بالا

70

بالا

نان همبرگر

61

متوسط

9

پایین

نان سفید کامل

71

بالا

9

پایین

جوش شیرین

63

متوسط

16

متوسط

آب سیب شیرین نشده

44

پایین

30

بالا

آب پرتغال شیرین نشده

50

پایین

12

متوسط

کوینولا

53

پایین

13

متوسط

برنج سفید

89

بالا

43

بالا

برنج قهوه ای

50

پایین

16

متوسط

بستنی یخی

57

متوسط

6

پایین

شیر پرچرب

41

پایین

5

پایین

سیب

39

پایین

6

پایین

موز

62

متوسط

16

متوسط

گریپ فروت

25

پایین

3

پایین

انگور

59

متوسط

11

متوسط

پرتغال

40

پایین

4

پایین

هلو

42

پایین

5

پایین

گلابی

38

پایین

4

پایین

هندوانه

72

بالا

4

پایین

لوبیا سفید

30

پایین

7

پایین

نخود

10

پایین

3

پایین

لوبیا قرمز

29

پایین

7

پایین

بادام زمینی

7

پایین

0

پایین

فتوسینی

32

پایین

15

متوسط

ماکارونی

47

پایین

23

بالا

اسپاگتی سفید پخته

46

پایین

22

بالا

ذرت بوداده

55

متوسط

5

پایین

چیپس سیب زمینی

51

پایین

11

متوسط

هویج

35

پایین

2

پایین

سیب زمینی سفید پخته

82

بالا

21

بالا

سیب زمینی شیرین

70

بالا

22

بالا

حموس

6

پایین

0

پایین

پیتزا با سس پنیز

80

بالا

22

بالا

عسل

61

متوسط

12

متوسط

کاشوی شور

27

پایین

3

پایین

عدس

29

پایین

5

پایین

کشمش

64

متوسط

28

پایین

آلوی حفره دار

29

پایین

10

پایین

خرمای خشک

42

پایین

18

متوسط

کماج کلوچه ترد

64

متوسط

10

 

غلات k مخصوص

69

متوسط

14

متوسط

نان جو سیاه سبوس دار

56

متوسط

7

پایین

نان ذرت مکزیکی گندم

30

پایین

8

پایین

بلغور جوی دو سر

55

پایین

13

متوسط

کیک برنجی

82

بالا

17

بالا

کراکر با جوش شیرین

74

بالا

12

متوسط

ماست کم چرب با میوه

33

پایین

11

متوسط

 

باید در نظر داشت که رسیدن به وزن مناسب و حفظ آن در تمام طول زندگیتان مهم ترین عامل برای تنظیم قندخون شما می باشد. پس بهتر است که از همین امروز با آغاز فعالیت های ورزشی مناسب و پرهیز از غذاهای چرب و شیرین مهم ترین گام برای سلامتی خود را بردارید.