یکی از ترفندهایی که به تازگی به عنوان راهی برای کاهش وزن معروف شده ، لاغری با کرفس است . شبکههای اجتماعی پر شده است از فواید و لاغری به کمک آب کرفس . اما آیا واقعا آب کرفس بر کاهش وزن تاثیر گذار است ؟
کرفس گیاهی تُرد است که بهعلت کالری پایینش بسیار معروف است . اما علاوهبر اینکه یک مادهی غذایی رژیمی است ، مزایای بسیار دیگری نیز دارد . کرفس حاوی فیتونوترینتها ، ویتامینها و مواد معدنی مفید است و میانوعدهای راحت برای وقتهایی است که عجله دارید . همچنین کرفس گیاهی است که میتوان آن را به انواع غذاهای پخته ، سرخشده و سالادها و سوپ ها اضافه کرد .
کرفس جزء سبزیجات بسیار مفید و سرشار از ویتامین C ، ویتامین K و پتاسیم میباشد . تحقیقات نشان دادهاند که کرفس میتواند با سرطان و بیماریهای کبدی مقابله کرده و به کاهش التهابات (به خصوص التهابات ناشی از بیماریهای زوال مغزی) و همچنین به بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند .
فواید کرفس برای لاغری محدود کردن کالری دریافتی برای کاهش وزن ضروری است و جایگزین کردن غذاهایی که کالری بالایی دارند با کرفس میتواند به لاغری کمک کند .
حالا این سوال پیش میآید که چگونه میتوان با رژیم کرفس لاغر شد ؟
۱ - کرفس کالری کمی دارد
کرفس به دلیل داشتن کالری بسیار پایین و فیبر بالا برای کاهش وزن مفید است . به همین دلیل میتوانید بدون آنکه بیش از سهمیه روزانهتان کالری دریافت کنید ، کرفس بخورید . یک فنجان کرفس خرد شده حدود ۱۶ کالری دارد که تقریبا یک درصد از سهمیه کالری روزانه است . هر ساقه بزرگ کرفس فقط ۱۰ کالری دارد . کرفس پخته شده کمی کالری بیشتر یعنی حدود ۲۷ کالری در هر پیمانه دارد . اما باز هم کرفس پخته شده فقط دو درصد سهمیه کالری روزانه را به خود اختصاص میدهد .
۲ - کرفس حاوی فیبر است
کرفس مواد مغذی زیادی دارد و برای کاهش وزن مفید است . برای مثال کرفس حاوی مقدار زیادی فیبر میباشد . نوعی کربوهیدرات که به کاهش و کنترل اشتها کمک میکند . بر خلاف این که کرفس کالری زیادی ندارد اما با کمک فیبر مقدار زیادی آب جذب و به پر شدن شکم کمک میکند . غذاهایی که فیبر زیاد دارند باید بیشتر جویده بشوند ٬ به همین دلیل غذایتان را دیرتر قورت میدهید و بدن مدت طولانیتری را صرف جذب و تجزیه آنها میکند . غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد دارند ناخودآگاه باعث میشوند کمتر غذا بخورید . با اینکه یک فنجان کرفس حدود ۱ درصد از سهمیه کالری روزانهتان را میگیرد اما در عوض ۶ درصد از فیبری که روزانه باید مصرف کنید را تامین میکند . کرفس پخته شده فیبر بیشتری دارد و با خوردن آن حدودا ۱۰ درصد از فیبر روزانه را دریافت میکنید . اگر کرفس را آب میگیرید ، باید بگوییم متاسفانه فیبر و مزیتهای فیبر برای لاغر شدن را از دست میدهید . همچنین بیشتر از آنچه که قصد داشتید کالری دریافت میکنید . یک فنجان آب کرفس حدود ۸۰ کالری دارد . وقتی اسم کاهش وزن درمیان است بهترین کار این است که سبزیجات را بخورید به جای اینکه آب آنها را بگیرید .
۳ - کرفس حاوی مواد معدنی و ویتامینهای مفید است
با خوردن کرفس مقدار قابل ملاحظهای ویتامین K ، تقریبا ۳۷ درصد از نیاز روزانه برای یک فنجان کرفس خام و ۷۱ درصد از نیاز روزانه برای یک فنجان کرفس پخته را تامین میکنید . ویتامین K برای لخته شدن خون و سلامتی استخوانها مفید است . کرفس پتاسیم بدن را تامین میکند . پتاسیم برای بهبود عملکرد اعصاب و سلامت قلب وعروق مفید است . یک فنجان کرفس خام ۸ درصد و یک فنجان کرفس پخته شده حدود ۱۲ درصد از پتاسیم روزانه مورد نیاز بدن را تامین میکند . کرفس حاوی فلانوئید نیز هست . فلانوئید نوعی آنتی اکسیدان است که در بیشتر گیاهان و سبزیجات خوراکی دیده میشود .
حالا سوال اصلی اینجاست که آیا آب کرفس نیز به اندازه کرفس مفید است یا خیر ؟ آیا آب کرفس برای لاغری مفید است ؟
آب کرفس تبدیل به یک کالا برای گرم کردن بازار رژیم غذایی شده است و ادعا میشود که به سمزدایی بدن کمک میکند . همه ما انسانها با یک سمزدای بسیار قوی به دنیا آمدهایم . کبد یک سم زدای بسیار قوی است که در بدن ما قرار دارد . بدون وجود کبد تمام عملکرد اعضای بدن حتی قلب و مغز مختل میشود . اکثر افراد کبد و اهمیت آن را برای بدن فراموش میکنند . برای سالم نگه داشتن کبد فقط کافی است سبزیجات بخورید ، ورزش کنید و وزن مناسب داشته باشید . گرفتن آب کرفس باعث میشود بسیاری از مواد معدنی آن از دست برود . یکی از مهمترین مواد معدنی که با گرفتن آب کرفس از بین میرود ، فیبر است . فیبر برای لاغری و کاهش وزن نقش بسیار مهمی را ایفا میکند . فیبر باعث میشود برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید . با اینکه شکر موجود در کرفس زیاد نیست ، اما کمک میکند که قند خونتان کم کم بالا بیاید . هر ۸ اونس آب کرفس حدود ۷۰ کالری دارد که شامل ۱۱ گرم شکر میشود . این فقط برای زمانیست که شما آب کرفس خالص بخورید ، نه آب کرفسی که با آبمیوههای دیگر مخلوط شده باشد . بیشتر آب کرفسهایی که در بازار به فروش میرسند با آبمیوههای دیگر مخلوط شدهاند و حاوی مقدار بالایی کالری و قند هستند .
نوشیدن آب کرفس
آب کرفس دارای فواید مختلفی از جمله کاهش وزن و بهبود عملکرد روده و سلامت پوست است ٬ اما در سالهای اخیر با تبلیغاتی که صورت گرفته است مردم این گیاه را فقط برای لاغری مناسب میدانند . افرادی که از آب کرفس برای لاغری استفاده میکنند بهطور روزانه نیم لیتر آب کرفس قبل از صبحانه مصرف میکنند .
برای تهیه آب این سبزی ارزشمند ابتدا باید ساقههای کرفس را آب بگیرید یا آنها را مخلوط کرده و سپس فیبر گیاه را صاف کنید ، حدود ۹ ساقه به شما نیم لیتر آب کرفس میدهد .
آب کرفس غنی شده از پتاسیم، منگنز و ویتامینهای A، K ، C است این سبزی همچنین دارای ربیبوفلاوین ، ویتامین b6 ، اسید پانتوتنیک ، منیزیم و فسفر میباشد .
آب کرفس میتواند به تنهایی مصرف شود یا مانند اسموتی های سبز به نوشیدنیهای دیگر اضافه شود . این نوشیدنیها میتواند آبمیوههای همچون پرتقال ، لیمو و غیره باشد .
اغلب گفته میشود که آب کرفس باعث کاهش وزن میشود . طرفداران این روش ادعا میکنند که نوشیدن نیم لیتر هر روز صبح سلولهای چربی ذخیرهشده در کبد شما را تجزیه و حل میکند . با این حال ، این ادعا فاقد شواهد علمی است و نیاز به تحقیقات بیشتر دارد .
آب کرفس کالری نسبتاً کمی دارد و در هر نیم لیتر فقط ۸۵ کالری بدن را تأمین میکند .
اگر میخواهید وزن خود را کاهش دهید ، آب کرفس را جایگزین نوشیدنیهای با کالری بالا مانند نوشابه یا شیر قهوه کنید . همچنین نوشیدن یک لیوان آب کرفس قبل از غذا به شما کمک میکند تا شما احساس سیری داشته باشید و کمتر غذا مِیل کنید .
اگرچه آب کرفس یک نوشیدنی سالم و کم کالری است ، اما باید توجه داشته باشید که برای لاغری حتماً باید ورزش کنید تا بتوانید وزن دلخواه خود را داشته باشید .
طرز تهیه آب کرفس
برای تهیه آب کرفس کافیست به ترتیب زیر عمل کنید : کرفس را خرد کنید و داخل آبمیوه گیری و یا مخلوط کن بریزید . بعد از گرفتن آب کرفس ، اگر دوست دارید آن را از صافی رد کنید .
۱- آب کرفس ، خیار و سیب طرز تهیه این آبمیوه مانند طرز تهیه آب کرفس است . برای داشتن طعم بهتر میتوانید به خیار ، کرفس و سیب مقداری آب لیمو و زنجبیل اضافه کنید .
۲- آب کرفس و لیمو اگر طعم خیار را در آبمیوه دوست ندارید ، میتوانید آب کرفس و لیمو بخورید . آبلیمو ، کرفس و زنجبیل را با هم مخلوط و یک چهارم لیوان آب به آن اضافه کنید .
۳- آب آناناس ، خیار ، کرفس و جعفری این آبمیوه طعم بسیار خوبی دارد . هر مقدار آناناس که دوست دارید با کرفس ، خیار ، جعفری ، زنجبیل و آب لیمو در آبمیوه گیری بریزید . و بعد مخلوط را بعد از آماده شدن از صافی رد کنید . آب کرفس این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده و خیلی از افراد به خوردن آن وسوسه میشوند . خیلیها ادعا میکنند با اینکه گرفتن آب کرفس بسیاری از مواد مغذی آن را از بین میبرد ، اما باز هم به کاهش وزن کمک میکند ! اما حقیقت این است که درباره فواید آب کرفس مبالغه شده است . تحقیقات نشان داده کرفس فواید زیادی دارد و به کاهش وزن کمک میکند اما هیچ شواهد علمی وجود ندارد تا ثابت کند آب کرفس نیز در کاهش وزن تاثیر و یا فایدهای برای بدن دارد . اگر دوست دارید آب کرفس را امتحان کنید ، نوش جان . اما اگر قصد کاهش وزن دارید بهترین راه ورزش و خوردن غذای سالم است .
از کرفس هفته ایی ۳ الی ۴ بار برای صبحانه بنوشید و مطمئین باشید که احساس خوبی خواهید داشت.
این کار هضم کردن غذا را آسان می کند و همچنین به جذب سریع مواد غذایی ، بهبودی یبوست و همچنین رفع مشکلات کبدی کمک می کند .
شما همچنین می توانید از موارد زیر برای آسان سازی نوشیدنی استفاده کنید که عبارتند از :
- کرفس و هویج
- کدو با کرفس و سیب
- کرفس پخته شده با سیب
- خیار، کرفس، گوجه فرنگی، آلو خشک و سالاد مرغ با سس فلفل
- کرفس و کدو تنبل
- سوپ هیک(Hake soup) با کرفس و پیاز
- کدو سبز با کرفس و تکه های بوقلمون
- سوپ قارچ با کرفس و سیب.
کرفس و هویج خرد شده میتوانند حجم غذا را بالا ببرند . به عنوان مثال قبل از اینکه گوشت را به حالت همبرگر در بیاورید آن را با هویج و کرفس مخلوط کنید . این ترفند میتواند طعم بهتری به غذایتان بدهد . کرفس خرد شده را تفت دهید تا قهوهای رنگ شود. آب اضافی را کنار بگذارید . سپس آن را به گوشت اضافه و با یکدیگر مخلوط کنید . همچنین میتوانید کرفس خرد شده را به سوپ اضافه و یا بدون اضافه کردن کالری زیادی به غذا از کرفس خرد شده در سالاد تن ماهی و یا مرغ استفاده کنید تا حجم غذایتان زیاد شود . حتی میتوانید ساقههای کرفس را به تکههای متوسط در بیاورید و بعد با آنها را با روغن زیتون آغشته و در آخر کبابشان کنید . قبل از اینکار کرفس را با رزماری و نمک دریا طعم دار و به عنوان یک دورچین خوشمزه در غذا نوش جان کنید .
فواید و تاثیرات مثبت عالی رژیم کرفس
۱ - مبارزه با التهابات :
کرفس غنی از آنتی اکسیدان ها و پلی ساکاردها است که از آن می توان به عنوان یک ضد التهاب قوی استفاده کرد .
فلاونوئیدها و پلی فنول های موجود در این سبزی باعث کاهش استرس اکسیداتیو می شوند ، بنابراین این سبزی برای افرادی که به ورم مفاصل و بیماری های قلبی مبتلا هستند و رنج می برند مناسب است .
حتی یک ساقه کرفس به تنهایی دارای خواص ضد التهابی باور نکردنی است . این شامل یک متابولیت گیاهی به نام apigenin است که در کاهش التهاب موثر است . تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۰۷ اثرات ضد التهابی در بیماری های التهابی مانند آرتریت نشان داده است به علاوه ، کرفس حاوی ترکیبی به نام COX-۲ است که هورمون کورتیزون تولید کرده و التهاب دردناک در بدن کاهش می دهد. دیورتیک موجود در کرفس نیز بلورهای اسید اوریک را در اطراف مفاصل ، از بین می برداز این رو ، مصرف کرفس می تواند مشکلاتی مانند آرتریت درد التهابی، درد عضلانی ، بیماری التهابی روده، و درد مفاصل را از بین ببرد . خواص ضد التهابی آن نیز به کاهش آکنه کمک میکند .
۲ - تنظیم فشار خون و کلسترول :
همچنین کرفس می تواند فشار خون را کنترل کند زیرا کرفس حاوی پتاسیم ، اسید هگزانیک و متانول است که در نتیجه شما با استفاده از کرفس می توانید به تنظیم فشار خون بدنه کمک کنید .
فیبر کرفس به کاهش سطوح کلسترول کمک میکند، چرا که ترکیبات کلسترول اضافهی موجود در رودهها را جمع مینماید و درطی فرآیند دفع ، آنها را از بدن خارج میکند . پژوهشها در باب رابطهی بین مصرف کرفس و میزان کلسترول در انسانها محدود است اما مطالعات انجامشده روی حیوانات ، نتایج امیدوارکنندهای را نشان میدهند . طی مطالعهای توسط دانشگاه شیکاگو که در نیویورک تایمز گزارش شد ، مشخص شد که نوعی مادهی شیمیایی در کرفس به نام فتالید ، سطوح کلسترول بد را در حدود ۷ درصد و فشار خون را در حدود ۱۴ درصد کاهش میدهد . فتالید میتواند هورمونهای استرس را در خون کاهش دهد و با منبسط و شل کردن رگهای خونی باعث به جریان افتادن خون بیشتری در بدن شود . پژوهش دیگری که در «مجلهی فارماکوگنوزی» منتشر شد ، مصرف عصارهی دانهی کرفس در موشها را موردبررسی قرار داد . در این مطالعه مشخص شد که کرفس برای کاهش کلسترول بد (LDL) و تریگلیسیرید و افزایش کلسترول خوب (HDL) مفید است . در مطالعهی دیگری روی انسانها که در «مجلهی طب طبیعی» منتشر شد ، بیماران مبتلا به فشار خون خفیف تا متوسط بهمدت ۶ هفته از عصارهی دانهی کرفس استفاده کردند و در پایان این مدت مشخص شد که فشار خونشان کاهش یافته است .
کرفس حاوی عناصر فتوشیمیایی که به 3-n-butylphthalide معروف هستند ، می باشد . که باعث کاهش سطح لیپوپروتئین می شود که در نتیجه این عمل شما کاهش کلسترول خواهید داشت و همچنین استفاده از رژیم غذایی کرفس باعث کاهش غلظت تری گلیسیرید می شود .
مصرف منظم پتاسیم به کاهش فشار خون با متعادل کردن سطح سدیم در بدن کمک می کند . کرفس یک منبع خوبی از پتاسیم است . مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۳ نشان داد که افزایش مصرف پتاسیم در افراد مبتلا به فشار خون بالا را کاهش می دهد و هیچ تاثیری بر غلظت چربی خون در بزرگسالان ندارد . به علاوه ، کرفس حاوی یک ترکیب شیمیایی به نام Phthalein که در شل شدن عضلات تاثیر دارد خون را از شریان به قلب می برد ، این به طور قابل توجهی فشار خون را کاهش می دهد .
۳ - احساس آرامش و راحتی کبد :
افرادی که از کبد چرب رنج می کشند ، با استفاده از این رژیم غذایی متوجه خواهند که که این رژیم غذایی می تواند به بهترین وجهه در آنها موثر باشد .
آنزیم های کرفس ، غنی از فیبر و آنتی اکسیدان ها هستند و می توانند در بهبودی کبد موثر واقع شوند .
۴ - کاهش وزن سریع :
استفاده از کرفس به تنهایی نمی تواند باعث کاهش وزن شما شود . اما می تواند در سرعت کاهش وزن شما موثر باشد .
با استفاده از کرفس شما احساس سیری خواهید داشت که کرفس حاوی کالری بسیار کمی است و در نتیجه شما اضافه وزن نخواهید داشت .
کرفس می تواند سوخت و ساز بدن را بهبود دهد و در حذف چربی ها کمک می کند .
به گفته محققان ساقه کرفس کمتر از ۱۰ کالری دارد پس قطعا باعث کاهش وزن می شود . با این حال ، راز واقعی کاهش وزن کرفس بخاطر فیبر آن است . فیبر موجود در کرفس برای سیستم گوارشی فوق العاده خوب است بنابراین ، کرفس انسان را سیر نگه میدارد . چون ۹۵ درصد آب دارد .
۵ - مبارز قوی با عفونت :
این جالب است که بدانید از کرفس در زمان های گذشته به عنوان یک مبارز قوی در برابر عفونت ها استفاده می شد .
مثلا اگر به طور منظم از عفونت های ادراری رنج می کشید ، این رژیم غذایی به شما کمک می کند تا از آنها جلوگری کنید .
۶ - کرفس ، یک ضد سرطان قوی !
کرفس یکی از مهم ترین سبزیجاتی است که در مبارزه با سرطان شناخته شده است .
همانطور که می دانید ، اگر از غذاهای سالم استفاده کنیم ، به هیچ بیماری مبتلا نخواهیم شد و پس ما به شما یادآوری می کنیم که از غذاهای سالم استفاده کنید تاسالم تر زندگانی نمایید .
تحقیقات در این مورد قطعی نیست اما آنتیاکسیدانها ، فلاونوئیدها و فیتونوترینتها گاهی اوقات با کاهش خطر ابتلا به سرطان در ارتباطند .
بعضی از مطالعات جدید ، آپیژنین و لوتئولین (فلاونوئیدهای کرفس) را موردبررسی قرار دادهاند . مطالعهای که در «مجلهی تحقیقات مواد غذایی و تغذیهی مولکولی» منتشر شد ، به بررسی رابطهی آپیژنین با تشکیل تومورهای لوزالمعده پرداخت و مشخص شد که آپیژنین از تشکیل تومور در لوزالمعده جلوگیری میکند . در پژوهش دیگری که در «مجلهی سمشناسی محصولات غذایی و شیمیایی» منتشر شد ، هر دو فلاونوئید موجود در کرفس موردبررسی قرار گرفتند و تأثیر مثبت آنها در از بین بردن سلولهای سرطانی لوزالمعده ثابت شد . پژوهشگران در مطالعهی دیگری به نتایج مشابهی درمورد آپیژنین و سلولهای سرطانی سینه دست پیدا کردند .
کرفس را به رژیم غذایی روزانه خود، اضافه کنیدتحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۳ نشان داد که کرفس سلولهای سرطانی را از بین می برددر سال ۲۰۱۱ ، پژوهشگران دانشگاه میسوری نیز اثر apigenin موجود در کرفس در زنان مبتلا به سرطان پستان بسیار مفید استاز این رو ، یک ساقه کرفس در روز انسان را از سرطان نجات میدهد .
روزانه ۲ تا ۳ ساقه کرفس خام بخورید . همچنین می توانید آن را در سالاد اضافه کنید . یا سوپ کرفس درست کنید یا اسموتی کرفس درست کنید به این طریق که ۳ ساقه کرفس خرد شده ۳ عدد هویج متوسط خرد شده ، ۱ کلم بروکلی متوسط خرد شده و ۱ زنجبیل در یک مخلوط کن بریزید و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بریزید . این دستور غذا ۱۰ تا ۱۱ اونس آببریزید . یک لیوان ۲۰ دقیقه قبل از صبحانه هر روز بنوشید .
۷ - جلوگیری از سوزش سر دل طی رژیم لاغری
بسیاری از افراد در طول رژیم غذایی خود از سوزش سر معده رنج میبرند . هنگامی که رژیم لاغری پیش گرفته میشود ، گنجاندن کرفس در هر وعده غذایی میتواند به پیشگیری از این موضوع کمک شایانی برساند . رژیم لاغری با استفاده از کرفس ، به افرادی که رفلاکس معده دارند ، میتواند کمک کند تا لاغر شوند .
۸ - تامین ویتامین C مورد نیاز بدن
کرفس سرشار از ویتامین C است که در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است . علاوه بر این موضوع ، گنجاندن سبزیجات و میوههای غنی از ویتامین C در برنامههای غذایی به ویژه در رژیمهای لاغری ، باعث کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی میشوند و همچنین با رادیکالهای آزاد وارد شده به بدن مبارزه میکنند .
۹ - مفید برای دستگاه گوارش و سوزش سردل
کرفس درمانی قدیمی برای سوزش سردل است و AARP بهعلت خاصیت اسیدی پایین کرفس ، آن را توصیه میکند . پژوهشی که در «سالنامهی اتولوژی ، راینولوژی و لارینگولوژی» منتشر شد ، کرفس را در رژیم غذایی کم اسید که مخصوص افراد مبتلا به ریفلاکس اسید معده است ، جای داد . درحالی که رژیم غذایی آنها مفید بود اما برای تعیین نقش خاص کرفس به مطالعات بیشتری نیاز است .
نکته مهمی که در طول این رژیم غذایی ملموس است ، مقدار فیبر بسیار زیادی است که در این ماده غذایی وجود دارد . فیبر سبب حرکت رودهها شده و از ابتلا به یبوست جلوگیری میکند . سلامت معده و رودهها در گرو فیبر است که به وفور در کرفس وجود دارد .
از سویی دیگر آنتی اکسیدانهای بسیار مفید موجود در این ماده غذایی سبب ایجاد پوشش مخاطی در سطح معده خواهد شد . طی رژیم کرفس خطر ابتلا به بیماریهای مربوط به معده مانند زخم معده ، التهاب معده و روده کاسته میشود . نکته جالب اینکه فلاونوئیدهای کرفس از رشد انواع باکتریهای مضر در معده و رودهها جلوگیری میکنند .
فیبر بهخاطر داشتن مزایای گوارشی معروف است . به گفتهی مایوکلینیک ، فیبر به منظم نگه داشتن حرکات روده کمک میکند ، بنابراین یبوست را کاهش میدهد . همچنین رودهها را سالم نگه میدارد و به حفظ وزن کمک میکند . یک فنجان کرفس حدود ۶ درصد از فیبر موردنیاز روزانهی شما را تأمین میکند .
برخی تحقیقات نشان میدهند که آنتیاکسیدانهای موجود در کرفس میتوانند به بهبود پوشش مخاطی معده نیز کمک کنند و خطر ابتلا به زخم معده را کاهش دهند . مطالعهای که در «زیستشناسی دارویی» منتشر شد ، مشخص کرد که موشهایی که از عصارهی کرفس تغذیه کرده بودند ، زخم معدهی کمتر و مخاط معدهی قویتری داشتند . گمان میرود که این موفقیت بهخاطر آپیومان باشد . آپیومان ، نوعی پلیساکارید بر پایهی پکتین است که در کرفس وجود دارد .
همچنین مرکز پزشکی دانشگاه مریلند ، بهمنظور کاهش خطر ابتلا به گاستریت (التهاب پوشش مخاطی معده) مصرف کرفس را پیشنهاد میکند ، چرا که ممکن است فلاونوئیدهای این گیاه به توقف رشد باکتریهای مضر روده که موجب التهاب آن میشوند ، کمک کنند .
محتوای آب موجود در کرفس سطح مایع بدن را افزایش میدهد که برای جذب مواد مغذی کمک میکند . همچنین مواد غذایی به راحتی از طریق دستگاه گوارش دفع می شود . کرفس دارای ترکیبات فوق العاده ای است که شامل الیاف محلول و نامحلول است . بخاطر همین برای رفع یبوست کمک میکند. ، از سوی دیگر، فیبر محلول غذا را به راحتی در دستگاه گوارش هضم میدهدتحقیقات سال ۲۰۱۴ نشان داد که غذاهای غنی از فیبر در رژیم غذایی مانند کرفس به هضم چربی در دستگاه گوارش کمک میکندعلاوه بر این ، تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۰ در موشها نشان داد که مصرف عصاره کرفس زخم معده را درمان میکند .
۱۰ - آبرسانی به بدن با کرفس
نکته مهم اینکه مقدار بسیار زیادی (حدود ۹۵ درصد) از مواد درون کرفس را آب تشکیل میدهد . بنابراین رژیم لاغری با کرفس به حفظ سطح مایعات بدن کمک میکند .. «کرفس بهعلت محتوای آب بالایی که دارد ، میان وعدهای خوب درطول ماههای گرم تابستان است و از کمآبی بدن جلوگیری میکند .»
در طول هر رژیم غذایی لاغری ، بدن مقدار زیادی آب از دست میدهد . برای پیشگیری از بروز چین و چروک در سطح پوست و همینطور پیشگیری از ابتلا به یبوست لازم است آب زیادی به بدن برسد .
هیدراتاسیون به سلامت کلی بدن کمک میکند . هر سلول بدن برای اینکه بتواند کارش را بدرستی انجام دهد به آب و اکسیژن،نیاز داردکرفس حدود ۹۵ درصد آب دارد که ، می تواند نقش کلیدی در جلوگیری از کم آبی بدن ایفا کند ، که می تواند خستگی ، تشنگی ، تکررادرار ، پوست خشک ، سردرد ، یبوست ، گرفتگی عضلانی و سرگیجه را از بین ببرد . هیدرانه کردن بدن باعث درخشان شدن پوست ، مو و سلامت بدن می شود . به علاوه ، پتاسیم موجود در کرفس باعث افزایش ادرار شده و این باعث از بین رفتن سموم مضر بدن میشود . کرفس ، به خصوص در ماه های گرم تابستان ، برای جلوگیری از کم آبی توصیه می شود .
۱۱ - رابطهی جنسی
کرفس در سالهای اخیر بهخاطر مزایای تحریککنندهاش موردتوجه قرار گرفته است . کرفس حاوی سطوح بالایی از آندروستنون و آندروستنول است که نوعی فرومون مردانه هستند . به گفتهی آلن آر هیرش (Alan R. Hirsh) ، نویسندهی «رابطهی جنسی گرم: راز استفاده از رایحه برای تحریک»، خوردن کرفس ، جذابیت مردان را افزایش میدهد . اما مؤسسهی ملی سلامت با این نظر مخالف است و میگوید : «فقط به این دلیل که این ترکیبات در مایعات بدن یا زیربغل وجود دارند ، نمیتوان چنین نتیجه گرفت که باعث برقراری ارتباطات اجتماعی میشوند یا بر فرآیندهای تولیدمثل در انسانها تأثیر میگذارند .» درواقع مرکز تحقیقات مسائل اجتماعی انگلستان گزارش میدهد که آندروستنول تولیدشده توسط عرق مردان ، برای زنان جذاب است اما این مسئله درمورد آندروستنون صدق نمیکند .
۱۲ - محافظت از چشم
یک ساقه کرفس ویتامین A بدن برای حفظ بینایی را در دراز مدت تامین میکند . شبکیه چشم نیاز به پردازش تصاویر و ارسال آنها به مغز دارد . کمبود ویتامین A می تواند باعث کاهش بینایی و یا ضعیف شدن شبکیه چشم شود . کرفس شامل لوتئین و زیگزانتین – آنتی اکسیدان ها ی موجود در سبزیجات برگ سبز است که چشم را در برابر اثرات مخرب ماوراء محافظت می کند . بهترین کار این است ساقه کرفس پخته شود . کرفس را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا از آب مروارید و دژنراسیون ماکولا پیشگیری کنید .
۱۳ - جلوگیری از کاهش حافظه
تحقیقات اخیر نشان داده است که کرفس سلول های مغز را تقویت کرده و با بالا رفتن سن ظرفیت ذهنی مغز کاهش نمیابد . تحقیقات انجام شده درسال ۲۰۱۰ در مجله تغذیه منتشر شده نشان می دهد که یک رژیم غذایی غنی از لوتئولین شامل ترکیب گیاهی است که باعث ضعیف شدن مغز در دوران پیری نمی شود . لوتئولین یک ماده طبیعی در کرفس است.به علاوه، مواد شیمیایی موجود در کرفس به اسم Phthalein وجود دارد که باعث سلامتی روان می شود . خوردن روزانه کرفس از بیماریهای مغزی در دوران سالمندی مانند آلزایمر پیشگیری میکند .
۱۴ - دارای یک اثر Alkalizing
سطح PH خون در حالت عادی می تواند به دلیل استرس ، رژیم غذایی اسیدی یا هجوم سموم در بدن اسیدی می شود . که کرفس اسیدی بودن آن را کاهش میدهد . کرفس یک منبع باور نکردنی از مواد معدنی ضروری مانند پتاسیم است . مصرف روزانه کرفس می تواند اسید را در سطح طبیعی نگه داشته ، بدن را نیرومند کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند به علاوه افزایش اسید در ادرار باعث سنگ کلیه و سایر عفونت های مثانه می شود . بنابراین ، جایگزینی مواد غذایی با اسید بالا مانند گوشت و فراورده های لبنی با مصرف منظم کرفس سطح اسیدی بدن را در حد متعادل نگه میدارد .
کرفس بخار پز
برخلاف سایر سبزیجات ، کرفس حتی درهنگام بخارپز شدن نیز بیشتر مواد مغذی خود را حفظ میکند . پژوهشگران طی مطالعهای که در «مجلهی علوم و تکنولوژی مواد غذایی» منتشر شد ، کرفس بخارپز، آبپز و بلانچشده را با هم مقایسه کردند و دریافتند که ۱۰ دقیقه بخارپز کردن کرفس باعث حفظ ۸۳ تا ۹۹ درصد از آنتیاکسیدان آن میشود . از سوی دیگر آبپز و بلانچ کردن کرفس ، منجربه از دست دادن ۳۸ تا ۴۱ درصد از آنتیاکسیدانهای این گیاه میشود .
با توجه به «سالمترین موادغذایی جهان» کرفس باید حداکثر تا ۷ روز پس از خرید مصرف شود . پس از ۵ تا ۷ روز، مقدار قابلتوجهی از آنتیاکسیدانهای موجود در کرفس از بین میروند . بهعلاوه در کرفسی که تازه خرد شده است ، فلاونوئیدهای سالم بیشتری نسبت به کرفسهای خردهشده و فریزشده، یافت میشود .
به گفتهی مگان وار (Megan Ware) ، متخصص تغذیه و رژیم غذایی در اورلاندوی فلوریدا : «از آنجا که بخش عمدهی کرفس (تقریبا ۹۵ درصد) از آب تشکیل شده است ، مقدار هیچیک از ویتامینها و مواد معدنی آن چندان بالا نیست .» با وجود این ، کرفس منبع خوبی از ویتامین K به حساب میآید و یک فنجان از آن حاوی حدود ۳۰ درصد از مقدار توصیهشدهی روزانه توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) است . کرفس همچنین میتواند به شما کمک کند تا فولات ، پتاسیم ، فیبر و مولیبدن کافی دریافت کنید . این گیاه حاوی مقدار کمی ویتامین C ، ویتامین A و برخی از ویتامینهای گروه B است . با توجه به مرکز پزشکی دانشگاه مریلند ، دانههای کرفس ، دیورتیک طبیعی هستند. وار میافزاید: «کرفس بهطورطبیعی کالری ، کربوهیدرات ، چربی و کلسترول پایینی دارد .»
یک ساقهی کرفس فقط حدود ۱۰ کالری دارد ، درحالی که یک فنجان کرفس خردشده حاوی حدود ۱۶ کالری است . این گیاه همچنین دارای فیبر رژیمی است (۱٫۶ گرم در هر فنجان) . فیبر رژیمی به کاهش هوسهای غذایی کمک میکند ، چون آب را در دستگاه گوارش جذب میکند و باعث میشود تا بهمدت طولانیتری احساس سیری کنید . مطالعهای جدید که در «سالنامهی طب داخلی» منتشر شد ، نشان میدهد که اضافه کردن فیبر بیشتر به رژیم غذایی افراد ، یکی از مؤلفههای مهم کاهش وزن است .
شاید شنیده باشید که کرفس ، کالری منفی دارد ٬ متأسفانه این اصلا درست نیست . درواقع وار توضیح میدهد که «اگرچه کرفس دارای کالری پایینی است اما تعداد کالریهایی که برای هضم آن مصرف میشود ، بسیار ناچیز است.»
حقایق دیگری درمورد کرفس
- از عصارهی دانههای کرفس برای طعمدار کردن بسیاری از نوشیدنیها استفاده میشود .
- در دههی ۱۹۶۰، ژلههایی با طعم کرفس وارد بازار شد .
- از زمان روم باستان ، کرفس به عنوان داروی محرک جنسی معروف بوده است . همچنین رومیها معتقد بودند که به سر گذاشتن تاجهایی از برگ کرفس ، پادزهری علیه اثرات سمی شراب و سردرد ناشی از آن است .
- به برندگان مسابقات ورزشی در یونان باستان ، دستههایی از کرفس اهدا میشد ، همانطور که امروزه به آنها دستهگل میدهند .
- کرفس برای هزاران سال ، بیشتر بهخاطر مصارف درمانی باارزش بود تا کاربردش در آشپزی . کرفس وحشی در قرون وسطی برای درمان اضطراب ، بیخوابی ، روماتیسم ، نقرس و آرتریت به کار میرفت .
- کرفس برای اولین بار درطول قرن ۱۶ به عنوان یک مادهی غذایی در ایتالیا مورداستفاده قرار گرفت و بعدها مصرف آن به عنوان طعمدهنده برای سوپها ، انواع گوشت و خورشتها در اروپا گسترش یافت .
لاغری و کاهش وزن با رژیم کرفس
هستند بسیاری از افرادی که از وجود چربیهای سخت و قدیمی در بدن خود رنج میبرند و به دنبال راههای مختلفی برای از بین بردن این بافتهای ناپسند میگردند . انواع رژیم یکی از راهکارهای موثر برای حذف این چربیها میتوانند باشند .
کالری کم موجود در کرفس باعث میشود ، متخصصان در تنظیم تمام رژیمهای غذایی از این سبزی استفاده کنند . در واقع یک فنجان کرفس خرد شده حاوی 16 کالری انرژی است . در این گیاه فیبر رژیمی مفیدی وجود دارد که به کاهش اشتها کمک میکند .
فیبر رژیمی به دلیل اینکه آب را در دستگاه گوارش کنترل کرده و به گردش در میآورد ، موجب میشود تا افراد به مدت طولانیتری احساس سیری کنند . به طور کلی اگر افراد فیبر بیشتری به رژیم غذاییشان اضافه کنند در کاهش وزنشان تاثیر بسزایی دارد .
رژیم کرفس میتواند ، با ساختاری مفید منجر به کاهش وزن شود . اما نمیتوان در این رژیم فقط از کرفس استفاده کرد . زیرا علاوه بر اینکه ملین است ، خود به تنهایی نمیتواند تمام نیاز بدن به ویتامینها و مواد مغذی را برطرف کند . پس باید روزانه از این ماده غذایی به عنوان مکملی برای لاغری بهره گرفت .
بهترین راهکارها برای لاغری با رژیم کرفس
همانطور که گفته شد کرفس به تنهایی نمیتواند ماده غذایی مصرفی برای لاغری به شمار رود . پس لازم است تا مواد غذایی دیگر در طول این رژیم را شناخت . استفاده از تمام گروههای مواد غذایی در کنار کرفس لازم هستند تا کاهش وزنی سالم و ایده آل حاصل شود .
راهکارهایی که در این قسمت برایتان بیان میکنیم ، میتوانند تاثیر به سزایی در بهینه شدن پیروی از این رژیم و تسریع در نتیجهگیری را داشته باشند :
- تهیه سوپ کرفس در طول رژیم کرفس برای وعده شام با مواد غذایی از جمله جو ، کرفس ، گوجه ، هویج و شیر بسیار مفید و مغذی است . این سوپ به عنوان یک وعده غذایی اصلی گزینه مناسبی برای جلوگیری از احساس گرسنگی است .
- ترکیبی از ماست ، کره بادام زمینی و جعفری به همراه کرفس خرد شده به عنوان یک میان وعده عالی و یا وعده غذایی برای شام میتواند بسیار مفید باشد .
- تهیه سالاد سبزیجات با موادی همچون سیب ، کرفس و اسفناج در کنار غذا بسیار مفید است .
- ترکیب کرفس به همراه انواع گوشت به عنوان یک وعده غذایی در ناهار بسیار مفید برای احساس سیری در طول روز است .
- دم کرده برنج قهوهای به همراه کرفس و تکهای ماهی تن برای وعدههای غذایی اصلی بسیار مفید است .
- ماهی قزل آلا به همراه قطعهای از ساقه کرفس و لیمو ترش، شامی مناسب در طول رژیم کرفس به شمار میرود .
- سوپ قارچ به همراه کرفس یکی از گزینههایی است که به تامین بسیاری از نیازهای روزانه در طول رژیم لاغری میتواند موثر واقع شود .
- پخت گوشت بوقلمون در کنار قطعاتی از ساقه کرفس و در انتهای پخت افزودن مقداری لیمو ترش و ادویه دلخواه برای وعدههای اصلی گزینه مناسبی خواهد بود .
- تهیه آب سیب به همراه آب کرفس با افزودن مقداری آب چغندر و هویج به عنوان میان وعده از گرسنگی بیش از حد جلوگیری خواهد کرد .
- تهیه سالاد متشکل از گوجه ، خیار ، کرفس ، آب لیموترش یا نارنج و مقداری کلم بروکلی به همراه کمی ماهی تن بدون روغن به عنوان غذای کامل و سبک میتواند مصرف شود .
مصرف مواد غذایی کم کالری و پرهیز از مصرف بیش از حد کربوهیدرات در طول رژیم کرفس بسیار مهم است .
در حالت کلی قاعده و قانون خاصی در طول این رژیم وجود ندارد اما نکته مهم اینجاست که باید در هر وعده غذایی در طول رژیم کرفس ، از کرفس استفاده شود که میتواند نیاز بدن به بسیاری از مواد مغذی و ویتامینی از جمله فیبر بدن را تامین کند .
تاثیرات و فواید پیروی از رژیم کرفس برای بدن
این ماده غذایی مفید حاوی ویتامینها و مواد مغذی بسیار زیادی است که در طول رژیم لاغری باعث خواهد شد تا فرد به هیچ وجه دچار کمبود ویتامینها و مواد مغذی نشود . مگر اینکه دفع بیش از حد ویتامین و مواد غذایی برای معده داشته باشد .
با اینکه این رژیم غذایی کاهش وزنی سریع را به همراه دارد اما ممکن است سبب ضعیف شدن بدن شود . کرفس حاوی مقدار زیادی فیبر است که موجب میشود تا آب زیادی از بدن دفع شود . حتما بهتر است در طول این رژیم از آب بیشتری نسبت به سابق استفاده شود .
ویتامینها و مواد مغذی موجود در کرفس
ویتامین A ، ویتامین C و پتاسیم از دیگر گزینههای بسیار مفید موجود در کرفس هستند . فولات ، منیزیم ، ویتامین B6 و اسید پانتوتنیک ترکیباتی هستند که خواص این سبزی را از سایر سبزیها متمایز ساختهاند .
کالری و ارزش غذایی 100 گرم کرفس خام
ترکیبات | مقدار موجود |
انرژی (کالری) | 16 کیلوکالری |
کلسترول | 0.0 |
آب | 95.43 گرم |
پروتئین | 0.69 گرم |
کربوهیدرات | 2.97 گرم |
ویتامین A | 22 میکروگرم |
ویتامین K | 29.30 میکروگرم |
فیبر | 1.60 گرم |
چربی | 0.17 گرم |
ویتامین C | 3.10 میلی گرم |
آهن | 0.20 میلی گرم |
کلسیم | 40 میلی گرم |
منیزیم | 11 میلی گرم |
پتاسیم | 260 میلی گرم |
با توجه به جدول ارزش غذایی ۱۰۰ گرم کرفس ، میتوان در طول رژیم کرفس مواد مغذی و ویتامینی مطلوبی را به بدن رساند . اما نکتهای که لازم است در این روند تغذیهای اشاره کرد به مصرف کرفس در نوع خام برمیگردد . این ویتامینها و مواد مغذی در حالت خام حفظ میشوند و به بدن میرسند .
علاوه بر مقادیر بیان شده در جدول ، کرفس حاوی مقادیری از فسفر، سدیم ، روی ، مس ، سلنیوم و منگنز نیز هست که میتواند قسمتی از نیاز روزانه بدن به این مواد معدنی را تامین کند .
نکات مهم در طول رژیم کرفس
- مصرف آب و کرفس در هر روز از دوره رژیم کرفس
- پرهیز از مصرف بیش از حد نشاسته و کربوهیدراتها
- پرهیز از مصرف بیش از حد انواع چربی به ویژه چربیهای اشباع شده
- فعالیت بدنی مناسب و انجام ورزش هوازی حداقل 30 دقیقه در روز
- کاهش دادن میزان مصرف مواد قندی
معجون مفید برای بالا بردن چربی سوزی طی رژیم لاغری
مخلوط آب هویج با آب کرفس سرشار از مواد معدنی است . نوشیدن این معجون بعد از فعالیت بدنی ، آب از دست رفته بدن در طول ورزش و رژیم لاغری را برمیگرداند .
از سویی دیگر سبب جلوگیری از احساس گرسنگی و ابتلا به یبوست نیز میشود . بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز در طول رژیم لاغری با کرفس میتواند ، توسط این نوشیدنی مفید و سالم تامین شود .
بهتر است کرفس را به صورت خام مصرف کنید اما اگر لازم و ضروری بود آنرا پخته مصرف کنید ، بهتر است آنرا به صورت نیمپز و بخارپز استفاده کنید . زیرا سرخ کردن، آبپز کردن و پختن کامل آن باعث از بین رفتن مواد مغذی موجود در آن میشود .
کرفس طبعی گرم و خشک دارد که تخم آن برای هضم غذا بسیار مفید است اما مصرف زیاد آن برای ریه مضر است. این سبزی تقویت کننده و محرک نیروی جنسی میباشد و در کل برای تقویت عمومی بدن بسیار مفید است. این سبزی تب بر بوده و دافع صفرا . همچنین است اوریک را نیز از بین میبرد .
– درمان کننده آب آوردن نسوج و خیز عمومی بدن میباشد .
– ضدیرقان است .
– نکته مهم : خانمهای حامله و بچه شیرده و کسانی که بیماری کلیوی یا صرع دارند سعی کنند از خوردن کرفس خودداری کنند .
– یک سالاد خوب جهت شفابخشیدن به رماتیسم ، سیاتیک و بیماریهای مفصلی : کاهو و کرفس را خرد نموده قبل از غذا میل کنند .
– یک سالاد دیگر خوب و مقوی به عنوان شام برای کسانی که میخواهند گیاهخواری کنند. خیار + کرفس + کلم + هویج + گوجه فرنگی به اندازه مناسب و ۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون این سالاد برای خیلی از بیماریها مفید میباشد .
– کسانی که میخواهند لاغر شوند هفتهای دو شب سالاد شماره ۱۳ به عنوان شام استفاده کنند .
– آب کرفس برای بیماری قند مفید است .
– کرفس تصفیه کننده خون است .
– کسانی که مبتلا به نقرس هستند کرفس را در برنامه غذایی خود قرار دهند کرفس برای تنگی نفس مفید است .
– خوردن کرفس باعث جلوگیری از جذام و پیسی میشود .
– برای بازشدن صدا از کرفس استفاده کنید چه به صورت پخته، چه به صورت خام و سالاد .
– کرفس تقویت کننده غدهها میباشد مخصوصاً غدهی فوق کلیوی میباشد .
– کسانی که آسم دارند از کرفس چه خام و پخته مخصوصاً آب آن مخلوط با آبلیمو میل کنند .
– برای درمان بادهای مخالف (منظور بادهایی که در بدن وجود دارد) تخم کرفس را کوبیده با شکر مخلوط نموده به طور نامنظم یک قاشق میل شود. چند روز میل شود، سپس فاصله مجدداً شروع شود .
– کرفس باعث محکم شدن لثهها میگردد و از خونریزی جلوگیری میکند .
– دم کرده تخم کرفس ضدعفونی کننده مجاری ادرار است. ۱۰ گرم در ۳۰۰ سیسی آب جوش دم کرده روزی ۳ فنجان میل شود .
– برای درمان دردهای رماتیسمی کرفس را بکوبید با آرد برنج مخلوط کنید در محل به صورت ضماد بگذارید .
– برای خردکردن سنگهایی که در کلیه و مثانه میباشد آب کرفس را همراه با مرزه روزی ۳ استکان میل کنید با احتیاط .
– کرفس خوشبو کننده دهان است .
– کرفس اشتهاآور است مخصوصاً برگهای آن .
– برای بیماریهای ریوی و گرفتگی صدا برگ کرفس را به مقدار ۱۵ گرم در ۵۰۰ سیسی آب جوشانده صاف نموده همراه شیر مخلوط کرده میل شود .
– کسانی که تصلب شرایین دارند از روش مختلف کرفس (خام ، پخته ، آبپز…) استفاده کنند .
– جهت درد پستان کرفس را کوبیده به صورت ضماد بگذارید .
– برای درمان لاغری برگهای تازه کرفس را با سالاد مخلوط کرده میل کنید .
– اگر دچار سرماخوردگی سختی شدید کرفس + پیاز خام + کمی آبلیمو بعنوان سالاد استفاده کنید .
– برای سردردهایی که ناشی از سرماخوردگی میباشد از روش شماره ۳۳ استفاده کنید .
– برای تقویت معده ۵ گرم تخم کرفس را در ۱۵۰ سیسی آب جوش دم کرده ، یک فنجان بعد از غذا میل شود .
– برای دیسک کمر مانند شماره ۲۵ استفاده کنند .
– برای درمان زکام، گرفتگی بینی و آلرژی از کرفس به صورت خام یا سالاد باید استفاده کرد اگر چند روز فقط کرفس بخورید سرماخوردگی شما برطرف خواهد شد .
– برای پیشگیری از بیماری برص ناخن کرفس بخورید و بر بدن حنا بمالید و سر را با گل ختمی بشویید .
– برای زردی و پریدگی رنگ که بر اثر کم کاری کبد میباشد چند روز غذای روزانه خود را مخلوط با کرفس قرار داده و ماسک کرفس را روی صورت بگذارید . طرز تهیه ماسک : آب کرفس را گرفته با آرد عدس مخلوط کرده و کمی با آرد جوانه گندم روی صورت بگذارید .
– برای گال و جرب برگ کرفس را له نموده با کمی نمک و سرکه مخلوط کرده به صورت ضماد بگذارید .
– برای زخمهای سرطانی و زخم شدید و سخت آب کرفس را به صورت کمپرس استفاده کنید .
– خوردن کرفس باعث تقویت حافظه میشود .
– برای درمان جوش صورت برگ کرفس را کوبیده و با کمی سرکه مخلوط کرده و روی صورت بگذارید .
– برای درمان بیماری لرزش با آب کرفس عضو مربوطه را ماساژ دهید و ضماد برگش را بگذارید .
– کسانی که میگرن دارند از برگ کرفس استفاده کنند .
– برای از بین بردن چربی اضافه پوست کمی آب گوجهفرنگی را با آب کرفس مخلوط کرده روی پوست بمالید .
– برای کسانی که سرما خوردهاند از این سوپ استفاده کنید: کرفس + پیاز + سیبزمینی و چاشنیهای مورد نیاز کمی دارچین، کمی فلفل و کمی نمک .
– برای تقویت حافظه برگهای کرفس را حدود ۱۰۰ گرم کمی پخته سپس از آب خارج نموده با عسل مخلوط کرده ۳ روز در آفتاب بگذارید هر روز صبح یک قاشق مرباخوری میل شود .
– برای جلوگیری از ریزش و شوره سر با آب کرفس پخته سر را بعد از این که موها تمیز شد مانند شامپو بشویید .
– کسانی که میخواهند لاغر شوند آب کرفس بخورند .
– کسانی که مبتلا به صرع هستند خوردن کرفس باعث تحریک آنها میشود سعی کنند کم بخورند .
سوالات متداول درباره کرفس
این درست است که کرفس برای افرادی که رژیم کاهش وزن دارند، مناسب است ؟
بله ، کرفس و تمام سبزیها به دلیل اینکه فیبر دارند و این ماده برای بدن قابل جذب نیست و به دلیل پر کردن بشقاب غذا ، در کاهش وزن نقش دارند .
برخی از مردم اعتقاد دارند کرفس کالری منفی دارد ، این نظر درست است ؟
یعنی مقدار کالری مورد نیاز برای هضم کرفس از میزان کالریای که این ماده به بدن فرد میدهد بیشتر است و روند کاهش وزن را تسریع میکند . نه ، ما در منابع علمی کتابهای تغذیه چیزی به نام «کالری منفی» نداریم و این نوع باورها بیشتر در میان عوام رواج دارد و نمیتوان به آنها استناد کرد . ضمن اینکه حتی اگر ما این مسأله را در مورد کرفس قبول کنیم ، باز هم از این دیدگاه تأثیر چندانی بر کاهش وزن فرد نخواهد داشت .
دلیل آن کاملاً ساده است ، ما در روز چقدر میتوانیم کرفس بخوریم ؟ اگر یک نفر در روز ۱۰۰ یا حتی ۲۰۰ گرم کرفس مصرف کند و انرژی مورد نیاز بدن برای هضم این مقدار کرفس ۴۰ کیلوکالری باشد و فرض کنیم کرفس هم فقط ۲۰ کیلوکالری انرژی تولید میکند ، در کل این مقدار کرفس روزانه ۲۰ کیلوکالری به کاهش وزن ما کمک خواهد کرد . این میزان در مقایسه با حدود ۱۵۰۰ کیلوکالری مصرفی روزانه بسیار ناچیز است . کرفس و تمام سبزیها به دلیل اینکه فیبر دارند و این ماده برای بدن قابل جذب نیست و به دلیل پر کردن بشقاب غذا ، در کاهش وزن نقش دارند .
پس تنها ویژگی آن برای کاهش وزن ، وجود فیبر و خاصیت پرکنندگی است؟
بله ، البته دو نکته اساسی در این میان قابل ملاحظه است؛ اول اینکه کالری موجود در کرفس حتی از مواد غذاییای مثل هویج هم پایینتر است و استفاده از آن در میانوعدهها میتواند به افرادی که قصد کاهش وزن دارند ، کمک بیشتری بکند و نکته دوم اینکه نباید کرفس را در مقام مقایسه در کنار سبزیهای متداول دیگر گذاشت .
در حقیقت یکی از عوامل بسیار مهم و تعیینکننده در رژیمهای غذایی ، جایگاه رژیمی مواد غذایی است . به عنوان مثال اگر کرفس را با ماده غذاییای مثل کاهو مقایسه کنیم ، میبینیم میتوانیم کاهو را در هر فصل از سال و به میزان کافی در رژیم غذایی خود بگنجانیم، در حالی که این مسأله در مورد کرفس صدق نمیکند و فقط در فصول خاصی از سال میتوان از آن استفاده کرد .
میتوان این کار را انجام داد اما اصولاً متخصصان تغذیه سعی میکنند میانوعدههای میوه را از رژیم غذایی حذف نکنند و فرد واحدهای میوه روزانه خود را به طور مرتب دریافت کند. ترجیح بر این است که از کرفس به جای سبزیها استفاده شود .
کرفس را بهتر است خام مصرف کنیم یا پخته ؟
در حالت کلی ، همواره سفارش ما این است که حتیالمقدور سبزیها خام مصرف شوند . حالت تردی و طعم کرفس به نحوی است که مصرف آن به صورت خام میتواند احساس لذتبخش جویدن را در فرد ایجاد کند اما استفاده از آن به صورت پخته نیز خالی از لطف نیست . بهترین روش برای نگهداری از کرفس هم این است که قبل از مصرف آن را به صورت قطعهقطعه درنیاورید تا مواد مغذی آن از دست نرود .
نوشیدن آب کرفس را توصیه میکنید؟
آب کرفس باعث میشود مقادیر زیادی از فیبر موجود در کرفس کامل به بدن نرسد اما نوشیدن آن از نوشیدن آبمیوههایی مثل آب پرتقال که حدود ۱۲۰ کیلوکالری به بدن میدهند ، بسیار مناسبتر است البته برای کسانی که باید از یک رژیم غذایی کم انرژی داشته باشند .
خیلی وقتها افراد سؤال میپرسند که آیا واقعاً کرفس برای لاغری مناسب است ؟ چیزی که باید بگویم کرفس علاوه بر اینکه به لاغر شدن شما کمک میکند برای سلامتی بدن نیز بسیار مفید است . نوشیدن آب کرفس بهصورت روزانه قبل از صبحانه به کاهش وزن بسیار تا بسیار کمک میکند .
نکات منفی احتمالی کرفس برای لاغری
در حالی که آب کرفس بهطور کلی بیخطر شناخته میشود ، باید از چند نکته منفی احتمالی آگاه باشید .
از دست دادن فیبر کرفس
وقتی کرفس را آب میگیرید ، فیبر غذایی مفید گیاه را از دست میدهید . ۹ ساقه ، حدود ۹ گرم فیبر دارد ، در حالی که نیم لیتر آب کرفس فقط حاوی مقدار ناچیزی از فیبر است این در صورتی است که خود فیبر در کاهش وزن تأثیر به سزایی دارد .
جمع شدن مقدار زیادی سدیم در بدن
یکی دیگر از نقاط ضعف آب کرفس ، مصرف بیشازحد سدیم است . کرفس بهطور طبیعی سرشار از سدیم است ، این نشان میدهد که در هر نیم لیتر آب کرفس بیش از ۴۰۰ میلیگرم سدیم وجود دارد . توجه داشته باشید افرادی که فشارخون بالا دارند و تحت نظر پزشک هستند حتماً قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند .
در برخی افراد که با هضم فیبر کرفس مشکل دارند ، مصرف کرفس اندکی ایجاد مشکل میکند . فیبر موجود در بافت کرفس از نوع خشبی (چوبی) است و کمی با فیبر سبزیهای دیگر متفاوت است .
خطرات مصرف بیش از حد کرفس
هر فنجان کرفس حدود ۸۸ میلیگرم سدیم دارد که برای گیاهان ، محتوای نمک نسبتا بالایی است . همین امر باعث میشود تا افرادی که مراقب میزان نمک مصرفیشان هستند ، درمورد خوردن کرفس نگران باشند ٬ اما به گفتهی ویکی فرگوسن (Vicky Ferguson) ، متخصص تغذیه در میشیگان ، این مسئله کرفس را به یک مادهی غذایی پرسدیم تبدیل نمیکند و لازم نیست که چنین افرادی نگران مصرف کرفس باشند .
با توجه به LiveStrong.com ، سایر خطرات مصرف مقادیر زیاد کرفس عبارتند از سوءتغذیه و مشکلات گوارشی . اگر رژیم دارید ، باید مراقب باشید که در مصرف کرفس زیادهروی نکنید چون کالری بسیار پایینی دارد و ممکن است که به سوءتغذیه منجر شود . درحالی که فیبر برای سلامتی شما مفید است اما مقدار بیشازحد آن میتواند باعث نفخ ، گاز معده و اسهال شود .
در تولید کرفس از آفتکشهای بسیاری استفاده میشود . گروه فعالان محیط زیست لیستی از میوهها و سبزیجاتی را که در مراحل تولید آنها از بیشترین مقدار آفتکش استفاده میشود ، ارائه دادهاند که به Dirty Dozen معروف است . نکتهی جالبتوجه اینجاست که کرفس سالهاست در این لیست قرار دارد ، بنابراین حتما کرفس مصرفیتان را کاملا بشویید یا درصورت امکان از کرفس ارگانیک استفاده کنید . همچنین ممکن است که به کرفس آلرژی داشته باشید . آلرژیهای کرفس به آلرژیهای غان – برنجاسف (birch-mugwort) مربوط هستند ، بنابراین اگر به هر یک از آنها حساسیت دارید ، ممکن است که به کرفس نیز آلرژی داشته باشید . آلرژیهای کرفس نسبتا شایع هستند . به گفتهی کمپین آنافیلاکسی ، ۳۰ تا ۴۰ درصد از افراد مبتلا به آلرژی غذایی در سوئیس و فرانسه به کرفس آلرژی دارند . آلرژیهای کرفس ممکن است خفیف یا جدی باشند و علائم آنها از تورم یا مورمور شدن جزئی تا شوک آنافیلاکتیک متغیرند .
به نقل از SF Gate ، مصرف کرفس خام بهطور مداوم و در مقادیر زیاد میتواند موجب ایجاد گواتر شود . دلیل این موضوع این است که مقادیر زیاد کرفس خام میتواند در روند عملکرد ید در غدهی تیروئید اختلال ایجاد کند . گواتر میتواند باعث تورم در ناحیهی گردن شود که به مشکلات تنفسی و کمکاری تیروئید منجر میگردد .
با توجه به گزارشات پزشکی دانشگاه بیلور، کرفس حاوی موادی شیمیایی به نام پسورالن است که اگر مستقیما با پوست تماس پیدا کند ، باعث ایجاد حساسیت شدید و موقتی پوست به نور ماوراءبنفش میشود . این بدان معناست که اگر آب کرفس را روی پوستتان بریزید و زیر نور آفتاب بروید ، ممکن است دچار بثورات جلدی شوید . این بثورات جلدی که ممکن است سوزش داشته باشند ، درعرض ۱۲ تا ۳۶ ساعت ظاهر خواهند شد و به مدت ۳ تا ۵ روز باقی میمانند ، با اینحال ممکن است که تجمع رنگدانهها (در پوستهای تیرهتر) مدت بیشتری ادامه داشته باشد . این یکی از مشکلات عمدهی افرادی است که در مزارع کرفس کار میکنند .
سخن پایانی
اگر آب کرفس را بهجای نوشیدنیهای پرکالری مینوشید ، این میتواند به کاهش وزن شما کمک کند . علاوه بر این ، میتواند به کاهش التهاب و فشارخون کمک کند . با این حال ، اگر میخواهید لاغر شوید ، بهتر است تغییرات بزرگتری در رژیم غذایی و سبک زندگی ایجاد کنید .